Cilt altında elle hissedilen değişik büyüklükte şişliklere sık rastlanır. Halk arasında beze olarak bilinen bu şişliklerin gerek yapıları ve gerekse oluşma sebepleri çok farklı olabilir. Sıklıkla zararsız olan bu şişliklerin bazıları o kadar masum değildir. İltihabi hastalıklara bağlı olabileceği gibi, iyi huylu tümör ya da kanser belirtisi olabilirler. Cilt altında en sık rastlanan şişlikler yağ bezesi (lipom), yağ kisti (kist sebase) ve lenf bezi şişlikleridir. Daha az görülen şişlikler iyi huylu yumuşak doku tümörleri ve kanserlerdir. İltihap ve apseye bağlı şişlikler kızarık olur, çok şiddetli ağrı yapar, böylece diğer şişliklerden kolaylıkla ayrılabilirler. Bazen kist sebase de iltihaplanıp apse yapabilir. Yağ bezeleri sıklıkla hiçbir şikayete sebep olmaz, nadiren baskı ile beze ezilirse inflamasyona bağlı şişlik artar ve ağrıya sebep olur. Cilt altında daha önce olmayan ya da daha önce olup büyüme gösteren şişlik hissedildiğinde mutlaka bir cerrahi uzmanına görünmek gerekir. Cerrahi uzmanı tarafından yapılan bir muayene ve ihtiyaç duyulursa gerekli tetkiklerin değerlendirilmesi ile olası bir kanser ihtimalinin erken evrede yakalanması sağlanır. Bu sayede kanser tedavisi mümkün olabilir.
Yağ Bezesi (Lipom) Nedir ?
Yağ bezeleri adından da anlaşılacağı gibi yağ depolayan hücrelerden oluşur, sıklıkla cilt altında yerleşir ancak derin dokularda veya vücudun herhangi başka bir yerinde bulunabilirler. Nohut büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar değişik büyüklüğe erişebilirler. Elastik kıvamlı tamamen yağ dokusundan ibarettir. Bir hastada 1-2 adet olabileceği gibi 10- 20 yada daha fazla sayıda yağ bezesi bulunabilir. Çok sayıda yağ bezesi olan hastalarda genellikle ailevi yatkınlık söz konusudur. Lipom oluşmasının beslenme veya şişmanlık ile herhangi bir ilişkisi yoktur.
Yağ Bezesi Nasıl Teşhis edilir?
Hastalığın tanısı tecrübeli bir cerrahi uzmanı tarafından muayene ile konulabilir. Nadiren cilt altında bulunan kist sebasea, lenf bezi büyümesi ya da yumuşak doku tümörü ve kanserleri ile karışabilir. Yağ bezesi yumuşak elastik kıvamlı sıklıkla yuvarlak veya oval, kolaylıkla yerinden sağa sola oynatılabilen bir şişliktir. Şüpheli durumlarda Ultrason, tomografi yada MR gibi tetkikler tanıda yardımcı olur. İnvazif olmayan bu gibi tetkiklerle kesin tanı konamıyorsa ya kitlenin tamamı alınır yada kitleden değişik yöntemlerle parça alınıp patolojik tetkik yapılarak kesin tanı konur.
Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir ?
Yağ bezelerinin geleneksel cerrahi dışında bir tedavi seçeneği yoktur. Oluşmasını engelleyen bir ilaç yada tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi geleneksel cerrahi yöntem uygulanarak yağ bezesinin tamamının çıkarılması ile sağlanır. Özellikle çok sayıda yağ bezesi olan hastaların tüm bezelerinin alınması gereksizdir. Belli bir büyüklüğü aşan, hayatın normal akışını ve fiziksel aktiviteyi etkileyen yada estetik açıdan kötü bir görünüme sebep olan lipomlar alınmalıdır. Lipomlar esnek olduğundan kendi ebatlarından daha küçük bir cerrahi kesi ile alınabilirler. Ayrıca cerrahi kesi cildin doğal çizgilerine paralel yapılıp ince prolen iplik kullanılarak cilt altı devamlı dikiş ile kapatılırsa minimum seviyede bir yara izi kalır. Yara iyileşmesi alındığı bölgeye bağlı olarak yaklaşık bir hafta sürer.