Makattan kan gelmesi hastanın doktora başvurmasını sağlayan önemli belirtilerden biridir. Bunun hemoroid, fissür gibi hastalıklarla ilişkisi olabileceği gibi kalın barsak kanseri gibi ciddi sebepleri de olabilir. Bu nedenle makattan kan gelmesi durumunda muayene olmaktan çekinmemek gerekir. İngilterede yapılan bir araştırmada 1 yıllık periyod içerisinde erişkin insanların %10 nunda makatta kanama görüldüğü bildirilmiştir.
Gelen kan parlak kırmızı renkte ve birkaç damla veya peçeteye bulaşacak kadarsa kanamanın makata yakın bir yerden geldiği anlaşılır. Mide ve mideye yakın barsak kısmından olan kanamalarda kan sindirildiği için simsiyah renkte, erimiş zift gibi görünür. Bu kanamalar daha ciddi olabilir. Bu nedenle bu hastaların acil polikliniğe başvurmaları gerekir.
Makat kanaması nasıl muayene edilir?
Öncelikle anal bölge görerek gözden geçirilir, ardından rectal tuşe (parmak anal kanala sokularak muayene edilir) sonrasında anoskop denen cihaz anal kanala sokularak 8-10 santim içerisi görerek muayene edilmelidir. Kanamanın sebebi bulunamazsa kolonoskopi yapılır. Kanama siyah renkte ise gastroskopi ile birlikte kan tetkiki gerekir.
Makattan kan gelmesine sebep olan hastalıklar şunlardır;
-Hemoroid (basur); Parlak kırmızı renkte kanama, kaşıntı ile anal kanalda hafif yumuşak şişlik olması hemoroid hastalığını akla getirmelidir. Basur tromboze olursa şişlik çok belirgin olur, şiddetli ağrı duyulur.
-Anal fissür (makat çatlağı); Parlak kırmızı renkte kanama ve tuvalet yaparken yırtılıyor veya kesiliyormuş gibi şiddetli ağrı olur. Hastalık kronikleşince ağrı tuvaletten sonra saatlerce sürebilir.
-Anal fistül; Makat etrafında fistül deliği bulunur, içinden kanla karışık iltihaplı akıntı gelir. Fistül deliği tıkanırsa apseleşme olur. Apse gelişirse makat etrafında kızarıklık, şişlik ve çok şiddetli ağrı görülür.
-Barsak kanserleri; Erken evre kolon kanserlerinin tek belirtisi kanama olabilir, kan tuvaletle karışık veya ayrı olarak gelebilir. Bu evrede başka belirti olmayabilir. İleri evrelerde barsak tıkanması ve ağrı görülür.
-Divertikül; Kolon duvarında cep şeklinde bir oluşumdur, normalde hiç belirti vermez, iç tarafında ülser oluşursa buna bağlı az veya çok kanama görülebilir.
-Anjiodisplazi; Barsak duvarında bir damar anomalisidir, bir şekilde damarda açılma olursa uzun süren kanamalara neden olabilir.
-İltihabi barsak hastalıkları; Barsak iç yüzeyinde yaygın ülser şeklinde yaralara ve kramp şeklinde karın ağrısı ile kanamaya sebep olabilirler.
Az sıklıkla makat kanamasına sebep olan hastalıklar;
-Kan sulandırıcı ilaç kullanımı kontrolsuz olursa barsak duvarından kan sızıntısına neden olur.
-İnflamatuar barsak hastalıkları (ülseratif kolit, crohn hastalığı); Barsak duvarında çok sayıda ülsere yaralar gelişmesi kolaylıkla kanayabilir.
-Barsak polipleri ( barsakta et beni şeklinde lezyonlar); Polip yüzeylerinde mukoza ince olur, kolay erozyone olabilen yaralar kanamaya sebep olur.
-Cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
Yukarıda görüldüğü gibi makattan kanamaya sebep olan çok sayıda hastalık bulunmaktadır, bunların bir kısmı hayati önemde ciddi hastalıklardır. Bu nedenle hastaların zaman kaybetmeden konunun uzmanına görünmeleri ve muayeneden kaçınmamaları gerekir. Kendi kendine tanı koymaya çalışmaları hastalığın ilerlemesine ve telafisi güç sonuçlara neden olabilir.