Makat siğili
Anogenital siğilin tıptaki adı condiloma aquminata dır. Makat çevresi ve genital bölgede büyüklüğü toplu iğne başı büyüklüğünden başlayıp bütün makat ve genital bölgeyi kaplayan dev karnabahar görünümünde kitleler şeklinde lezyonlar yapabilir. Hastalığa Human Papilloma Virüs adı verilen bir virüs sebep olmaktadır. Bu virüsün 100 e yakın tipi vardır. Bunların 30 kadarı genital bölgeye yerleşir. Bunlardan Tip 6 ve 11 anogenital siğillerin % 90 nına sebep olmaktadır. Ayrıca Tip 16 ve 18 en sık kanserleşmeye sebep olan tiplerdir ve kanserlerin % 70 ine sebep olur. Geri kalan 70 tip vücuttaki diğer bölgelerde görülen siğilleri oluşturur. Virüs insan hücresi içine yerleşir ve doku büyümesine neden olur. İnsandan insana direkt temasla ve özellikle cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle cinsel yönden aktif, çok partner değiştirenler ve biseksüel ile transseksüeller risk altındadır. Yapılan araştırmalarda anogenital siğil cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en çok görülen hastalıktır. İmmün sistemdeki farklılıklara bağlı olarak hastalıklı kişilerle temas edenlerin tümünde hastalık oluşmamaktadır. Bazı insanlarda immün sistem virüsün yerleşmesini önlemekte ve hastalığı engellemektedir.
Anal kondiloma sebep olan virüsün 5-6 tipi ilerleyen dönemlerde kansere sebep olmaktadır. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve tedavisi çok önem kazanır. Ancak hastalığın erken dönem belirtileri hemoroide benzediğinden basur denilerek ihmal edilmekte ve tanı ve tedavide geç kalınmasına sebep olmaktadır.
Makat siğili nasıl anlaşılır?
-Makat etrafında veya genital bölgede ele gelen milimetrik veya daha büyük karnabahar görünümünde kitleler.
-Makatta akıntı
-Makat ve genital bölgede ıslaklık hissi
-Makat veya genital bölgede kaşıntı
-Makatta kanama
–Kitleler anal kanalın içinde veya vajinada bulunabilir.
Makat siğilinden nasıl korunabiliriz?
Hastalığı aşı ile önleme konusunda ciddi çalışmalar yapılmasına rağmen henüz tam koruma sağlayan etkinlikte bir aşı üretilememiştir. Cinsel ilişkilerde prezervatif kullanımı tam koruma sağlamaz. Çünkü cinsel organlar dışındaki deride de hastalık bulunabilmekte ve bulaşmaktadır. Bu durumda çok partner değiştirmek veya çok partnerli ilişkileri olanlarla cinsel ilişkiden kaçınmak en sağlıklı korunma yöntemi olarak gözükmektedir.
Hastalığın tedavisinde çeşitli krem ve asitli solüsyonlar ile kriyoterapi (dondurarak tedavi) uygulansa da en etkili tedavisi radyofrekans ile koterizasyondur.
Tedavi konusunda ayrıntılı bilgi Siğil Nedir, Neden olur, Nasıl tedavi edilir? başlıklı yazımızda incelenmiştir.