Tırnak batması nedir?
Tırnak batması; Tırnağın bir veya her iki kenarının ete doğru uzayıp içine gömülmesi sonucu oluşan yaradır. Tırnak ete doğru uzadıkça yara derinleşir. Yanlardan gelen sıkışma ve travmalarla yara iyice büyür, infeksyon eklenir. Yara yerinde kolay kanayan doku büyümesi (granulasyon dokusu) gelişir ve ağrılı, kolay kanayan bir yara haline gelir. Tırnak batması en sık ayak baş parmaklarında görülür.
Tırnak batması neden olur?
Tırnak doğuştan kenarları içe dönük olabilir veya sonradan mantar enfeksyonu ve travma soncu yapısı bozulur, dar ayakkabı giyme, hamilelik, hızlı kilo alma, tırnağın yanlış kesilmesi (çok kısa ve kenarları iyice yuvarlak kesme) eklenince batma oluşur. Tırnak batmasından korunmak için ayakları temiz ve kuru tutmalı, dar ve aşırı topuklu ayakkabı giymekten kaçınmalıyız. Tırnaklarımızı keserken çok kısa kesmemeye dikkat etmeliyiz. Yanlarını çok yuvarlamadan düz kesmeliyiz.
Tırnak batması tedavisi nasıl olmalıdır?
Tırnak mantar enfeksyonu sonucu deforme olup batmışsa ilaç ve bakımla mantar hastalığı tedavi edilir, deformasyon düzelirse batma kendiliğinden geçebilir. İlaçla tedaviyi kolaylaştırmak için deforme tırnak çekilebilir. Bunun dışında tedavide 2 yöntem uygulanmaktadır.
Tırnak teli ile girişimsel tedavi; Tırnağın her iki kenarına çengel şeklinde tel geçirilir batan kısımları uzun süre battığı yerden yukarı çekecek şekilde gerilip ayarlanır. Tel yara iyileşinceye kadar tutulur. Bu tedavide tel çekildikten bir süre sonra batma tekrarlayabilir, bu durumda tekrar uygulanabilir veya ameliyat edilir.
Cerrahi tedavi; Ameliyatla tedavi lokal anastezi altında tırnağın batan kenarı tırnak yatağı (kökü) ile birlikte cerrahi olarak kesilip alınır. Yara 2-3 dikişle kapatılır. Bu durumda tırnak biraz daralır. Bazen tırnak kökü koterle yakılır ve kanama kontrol edilip dikiş atılmadan pansumanla iyileşmeye bırakılabilir.