Kıl dönmesinde Karidakis ameliyatı ilk defa tarif eden Yunan bir cerrahın adıyla anılır. Flap ameliyatları arasında en kolay uygulanan ve en az iz bırakan yöntemdir. Farklı bir şekilde cilt kaydırma ameliyatıdır. Yan taraftan kaydırılan cilt ayrı bir parça halinde değil yana doğru kaydırma şeklinde orta hatta alınır.
Karidakis ameliyatı yapılırken kıl dönmesini içeren cilt kesisi tam ortadan değil ortanın yan tarafından daha fazla olacak şekilde yapılır ve az kesilen tarafın cildi karşı tarafa doğru kaydırılıp o şekilde dikiş atılır. Karidakis cilt kaydırma ameliyatı kolay uygulanan ameliyat sonrası rahat atlatılan bir flap yöntemidir.
- Tekrar ihtimali diğer flap ameliyatlarından azdır.
- Ameliyat sonrası iz düz çizgi şeklinde ve belirgin değildir.
- Uygulaması kolaydır.
- Daha az ağrı olur
- Ameliyat sonrası zahmetli değildir.
- İltihaplanma ihtimali azdır
- İlerlemiş vakalarda da uygulanabilir.
Karidakis ameliyatının dezavantajları;
- Mikro sinüsektomi ( bascom ) ameliyatına göre daha büyüktür.
- Belden aşağı uyuşturma veya narkoz gerektirir.
- Hastanede yapılması gerekir.
Kıl dönmesi tedavisi için tarif edilmiş onlarca ameliyat çeşidi vardır. Kıl dönmesinin büyüklüğü, şekli, yerleşimi ve gelişmiş komplikasyona göre en uygun olan ameliyat yöntemi tercih edilmelidir. Cerrahlar genellikle bunlardan bir veya ikisini öğrenip uygulamaktadır. Genel cerrahinin sadece proctoloji (makat hastalıkları) ile ilgilenen cerrahları kıl dönmesi hastası ile daha çok karşılaştıkları için tanımlanan ameliyatların çoğunu bilir ve her hasta için en uygun yöntemi önerip uygular. Kıl dönmesi ameliyatını hangi yöntemle yaptıracağınıza kendiniz araştırarak karar vermeli ve bunu doktorunuzdan istemelisiniz.